خبری فوری دیروز(پنج شنبه صبح به وقت تهران) بر روی سایت اپل قرار گرفت و آن متن استعفای استیو جابز موسس و مدیر عامل این شرکت بود. این خبر به سرعت در اینترنت پیچید و بسیاری را متعجب ساخت همه می دانیم که نام اپل با نام این مدیر بزرگ عصر عجین شده است. به طوری که بسیاری او را جادوگر اپل می نامند. متن این استعفا به نقل از سایت اپل به شرح زیر است:
“به اعضای انجمن و هئیت مدیره اپل:
من همواره گفته بودم که اگر روزی فرا رسد که نتوانم از عهده وظایف و انتظاراتی که از من به عنوان مدیر عامل اپل میرود، برآیم، خودم اولین کسی خواهم بود که شما رامطلع خواهم ساخت. متأسفانه این روز فرا رسیده است.
بدین وسیله از مدیریت عاملی اپل استعفا میدهم.در صورتیکه هیئت مدیره صلاح بداند، مایل هستم که به عنوان رئیس هیئت مدیره و مدیر و کارمند اپل ، خدمت کنم.
تا آنجایی که برای جانشینی از من انتظار می رود، توصیه میکنم که طرح جانشینی را اجرایی کرده و «تیم کوک» را به عنوان مدیر عامل اپل برگزینیم.
معنقدم که درخشان ترین و خلاقانهترین روزهای اپل پیش روست و مشتاقانه منتظر دیدن و کمک به این موفقیت در نقش جدیدم هستم .
من شماری از بهترین دوستان زندگیام را در اپل یافته ام و از همه شما، به خاطر سالهای زیادی که من را قادر ساختید که در کنارتان کار کنم ممنون هستم.“
با استعفای استیو جابز 5% سهام اپل افت نمود و برخی نگران پیشرفت های آتی اپل هستند و فکر می کنند که با این رخداد ممکن است اپل دیگر نتواند پیشرفت های خود را ادامه دهد اما کارشناسان معتقدند که نباید نگران اپل بود چرا که جابز به تدریج در زمان ریاست خود، گروهی از مدیران قوی را پرورش داده است.
تیم کوک از لحاظ شخصیتی با جابز مانند دو قطب متفاوت هستند، در حالی که جابز تند و آتشینمزاج است، کوک، آدم ملایمی است و به آرامی صحبت میکند. تیم کوک در مدتی که استیو جابز به خاطر بیماریش از اپل دور بود جانشین وی بود.
من همیشه از سبک رفتاری و گفتاری استیو در سخنرانیهایش و معرفی محصولات جدید اپل لذت می بردم او بر خلاف بسیاری دیگر همیشه در معرفی محصولات اپل پوشش اسپورت داشت و اسلایدهای ساده ایی اراده می کرد که معمولا یک جمله کوتاه ولی کلیدی در آن جای گرفته بود همچنین بیشتر وقتها از تصاویر استفاده می نمود. یکی از سخنرانیهای بسیار جالب او در دانشگاه استفورد در سال 2005 بود که واقعا معرکه بود او در این سخرانی از فراز و نشیب های زندگی خود سخن گفت و یک مورد بسیار جالب و شنیدنی که او مطرح کرد اخراجش از اپل از شرکتی که خودش ساخته است، بود. وی در این باره می گوید:
“یک سال بعد از ارائه مکینتاش وقتی که من فقط سی ساله بودم هیأت مدیرهی اپل مرا از شرکت اخراج کرد. چه جوری یک نفر میتواند از شرکتی که خودش تأسیس میکند اخراج شود؟ خیلی ساده است. شرکت رشد کرده بود و ما کسی را که فکر میکردیم توانایی خوبی برای ادارهی شرکت داشته باشد استخدام کرده بودیم. همه چیز خیلی خوب پیش میرفت تا این که بعد از یکی دو سال در مورد استراتژی آیندهی شرکت من با او اختلاف نظر پیدا نمودم و هیأت مدیره از او حمایت کرد و من رسماً اخراج شدم.”
واقعا” باید یک شخص به چه سطحی از بینش علمی و اخلاقی برسد که به دلیل اختلاف نظر با کسی که خودش استخدام کرده است از شرکت خودش اخراج شود؟
این نوع بینش این مرد بزرگ درسهای زیادی برای ما دارد که آموختنی است. یاد بگیریم صرفا به دلیل داشتن احتیار وقدرت همیشه حق با ما نیست ، یاد بگیریم که شاید ما در ایجاد و ساخت یک شرکت نابغه باشیم اما شاید در مدیریت آن نابغه نباشیم و اجازه دهیم افراد تواناتر آنرا اداره کنند، شاید در زمانی ما نابغه بودیم اما در زمانی دیگر این نبوغ ممکن است ناتوان باشد. یاد بگیریم که اگر کسی نظر مخالف با ما که ریاست همه چیز را داریم داشت مورد حمله قرارش ندهیم و یا اگر نتوانستیم رودر رو به او حمله کنیم حمله های پنهانی نکنیم. یاد بگیریم که وقتی ما حرفی برای گفتن نداریم معنی اش این نیست که بقیه هم حرفی برای گفتن ندارند.
این بینش در ایران و در میان رهبران ارشد سازمانها واقعا جایش خالیست. امید که واقعا به این نقطه برسیم که افراد توانا را خودمان به بالا هدایت کنیم و بدانیم وقتی این افراد با بالا برسند ما را هم با خود به بالا خواهند برد وقتی مجموعه ای توسط افراد توانا پیشرفت کند در واقع همه پیشرفت کرده اند. و برعکس این موضوع هم صادق است که اگر مجموعه ای را ما در اثر ناتوانیمان به عقب برانیم علاوه بر کل مجموعه خود ما هم به عقب رفته ایم. امید که این خودخواهی ها از ما رخت بربندند و به اینگونه شناخت ها بیشتر نزدیک شویم.
استیو بعد از اخراج از شرکت خودش در بیستم دسامبر سال ۱۹۹۶به اپل بازگشت و در دوره ای که در اپل نبود، شرکتی به نام next را تأسیس کرد. بعدها اپل این شرکت را خرید و در پی این خرید، جابز به اپل برگشت. این خرید اجازه داد که اپل از سیستم عامل جدید استفاده کند. جابز در سالهای دور از اپل شرکت پیکسار را به قیمت 10 میلیون دلار خریده بود، شرکتی که او در سال ۲۰۰۶ با بهای ۷٫۴ میلیارد دلار به والت دیسنی فروخت.پیکسار یکی از بزرگترین شرکتهای تولید انیمیشن در دنیاست.
به بهانه استعفای استیو جابز خواستیم گوشه کوچکی از تفکرات این مدیر قدرتمند را به رشته تحریر درآوریم شاید برخی از تفکرات او را روزی ما هم بکار ببریم.
واقعا چقدر اینا فکرشون باز راحت از شرکت خودش بیرونش کردن تو ایران که جرات اظهار نظر هم نداری زودی میندازنت بیرون
در همین مورد وارن بافت میگه : اگر باهوشتر از خود را استخدام کنید ، نشان میدهید که شما از آنها باهوشترید
دارم فکر میکنم متن استعفای من چی میتونه باشه؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟