تا همین یک دهه پیش اگر کسبوکاری میخواست محصول خود را تبلیغ کند فقط چند راه ساده و پیش پا افتاده در مقابل خود مییافت و نیازی به استخدام مدیر مارکتینگ و تهیه استراتژی بازاریابی نبود. برای مثال شرکتهای کوچک تبلیغات خود را در یک نشریه چاپ میکردند یا شرکتها بزرگ به سراغ تبلیغات تلویزیونی میرفتند و جز همین موارد راههای موثر دیگری نمییافتند.
اما ظهور اینترنت داستان را بسیار پیچیدهتر کرد و رقابت را برای پیدا کردن بازار به طور عجیبی افزایش داد. این مسئله باعث شد که شرکتهای بزرگ با توجه به نقش یک مدیر مارکتینگ مناسب جایگاه خود را بهبود بخشند.
توجه به شناخت نیاز مخاطب و داشتن یک مدیر بازاریابی مناسب چنان مهم است که شرکتی مثل شیائومی در مدت کوتاهی به پرفروشترین شرکت تلفن همراه جهان تبدیل شد و عدم درک صحیح آن شرکت بزرگی مثل نوکیا را از عرش به فرش آورد. به همین دلیل لازم است که این رده شغلی را به درستی بشناسید و با وظایف آن آشنا شوید.
مدیر بازاریابی چیست؟ چه تفاوتی با مدیر مارکتینگ دارد؟
این دو عبارت در واقع ترجمهای از عبارت انگلیسی Marketing Manager (مارکتینگ منیجر) هستند و به معنای تعیین استراتژی و برنامهریزی برای بازاریابی شرکت تجاری است. پس میتوان گفت که در فارسی هر دو این دو عبارت برای یک معنا به کار میروند.
برای پاسخ کامل به این پرسش که مدیر بازاریابی چیست باید گفت که وظیفه او به طور کلی طراحی، پیادهسازی و جهتدهی سیاست بازاریابی شرکت است. برای انجام دقیق چنین کاری، او باید اطلاعات مربوط به انتظارات مشتری و رقابت با سایر برندها را جمعآوری کند. همچنین با رصد کردن تحولات بازار و اطلاعات به دست آمده در این زمینه، تحلیلهای عمیق بازاریابی را انجام دهد. او فروش را تجزیه و تحلیل میکند و اهداف تجاری و استراتژیک را به مدیران شرکت ارائه میدهد.
او باید بتواند بهترین سیاست تبلیغاتی را اتخاذ کند و برای این کار دادههای مختلفی مانند وضعیت بازار، هویت محصول یا برند و… را مطالعه میکند.
شرح وظایف مدیر مارکتینگ (مدیر بازاریابی)
در بازاری که با تغییرات شدید و ناگهانی روبرو میشود، مدیریت بازاریابی یک نقش مهم در هر شرکتی با هر اندازهای است. شرح وظایف مدیر مارکتینگ از شرکتی به شرکت دیگر بسته به بازار و نوع خدمات متفاوت است.
چنانچه به این شغل وارد شوید اولا باید مخاطبان هدف شرکت را شناسایی کنید. برای این منظور، لازم است “تحقیقات بازار” لازم انجام شود و در نتیجه این نتایج تحقیقات، محصول یا خدمات را با توجه به مخاطبان هدف بازاریابی کند.
ثانیا؛ باید با تبلیغات و کمپینها آشنایی داشته باشید. مدیر مارکتینگ وظایفی مانند استفاده از فرصتهای تبلیغاتی، قرار دادن تبلیغات در مطبوعات یا کانالهای ارتباطی، طراحی مواد بازاریابی مانند بروشورها و تبلیغات، تولید محتوا برای کمپینهای آنلاین و چاپی و توزیع آثار چاپی دارند. به طور کلی شرح وظایف مدیر مارکتینگ (شرح وظایف مدیر بازاریابی) میتواند شامل موارد زیر باشد:
- درک طرح کسب و کار و موارد مربوط به بازاریابی
- تعامل با تمام بخشها و مدیریت شرکت برای هدایت فعالیتهای تبلیغاتی
- هماهنگی بازاریابی داخلی و خارجی
- تهیه برنامه بازاریابی هم از نظر ارتباطی و هم از نظر رسانهای
- انتخاب تامین کنندگان خارجی و منابع داخلی لازم؛ از جمله هزینهها و مزایای برون سپاری در صورت لزوم (همچنین در مقایسه با بخش منابع انسانی)
- ارائه گزارش و بازخورد به ذینفعان داخلی
- ارائه گزارشهای دورهای پیشرفت
- ارائه چشم انداز کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت
- همیشه بر اساس هویت سازمانی، تضمین حفاظت از برند تجاری، ارزشهای آن و حفاظت از رویکرد ارتباطی آن عمل کند.
- بررسی تحلیلها و تحقیقات در مورد شرکتهای رقیب
- تقویت موقعیت فعلی برند در بازار یا توانمندسازی آن برای ورود به بازارهای جدید
انواع مدیریت بازاریابی چیست؟
هرچه شرکت بزرگتر باشد تنوع فعالیتها نیز بیشتر میشود و ممکن است که فعالیتهای کارشناس مارکتینگ به چند دسته تقسیم شود. انواع نمونههایی که از مدیر مارکتینگ که می تواند در یک شرکت تجاری وجود داشته باشد شامل موارد زیر است:
1- مدیر محصول
مسئول برنامهریزی و فعالیتهای هماهنگی لازم برای موفقیت یک محصول خاص است. او هم اهداف تجاری را از نظر فروش، گردش مالی، سهم بازار و استراتژیهای بازاریابی برای اجرای آنها تعریف میکند. ما در مقاله ای دیگر به صورت کامل در مورد شرح وظایف مدیر محصول توضیح داده ایم.
2- مدیر برند
وظیفه او ایده، طراحی، ارائه و ارتقای خط محصول است. او مسئول اجرای استراتژی کلی شرکت است و به طور کلی گروهی از مدیران محصول را هماهنگ میکند. مسئولیت آن همچنین اطمینان از مطابقت بین تاکتیکهای اتخاذ شده توسط شرکت و انجمنهای مختلف مرتبط با برندی است که مدیریت میکند.
3- مدیر بازاریابی وب
مجموعهای از منابع دیجیتال را هماهنگ و مدیریت میکند تا یک برنامه بازاریابی و ارتباط برای شرکت ایجاد کند. بیشتر اقداماتی که منجر به فروش میشود به او بستگی دارد. زیرا امروزه عمده بازار فروش از طریق شبکه وب تامین میشود.
4- کارشناس ارتباطات
مدیری که برای معرفی شرکت، از طریق رسانهها و تبلیغات تلاش میکند. وظیفه آن سازماندهی بخش ارتباطات و عملیاتی کردن استراتژیهای برنامه ریزی شده توسط مدیریت ارشد است.
پیشرفت شغلی در مدیریت مارکتینگ چگونه است؟
در این مرحله، باید بین کارشناس بازاریابی که به یک شرکت کوچک میپیوندد و فردی که از ابتدا در یک شرکت متوسط یا بزرگ شروع میکند، تمایز قائل شد. در کسبوکارهای کوچک، نقش مدیر مارکتینگ بسیار مشخصتر و عملیاتیتر است.
مدیر تمایل دارد به طور کلی همه جنبهها را دنبال کند، از تبلیغات تا استراتژی فروش، از برندسازی گرفته تا کسبوکار شرکت همه را معمولا یک شخص به عنوان مدیر پیگیری میکند.
از سوی دیگر، در یک شرکت متوسط و بزرگ، معمولا شخص ابتدا به عنوان دستیار مارکتینگ یا به عنوان یک نیروی جوان در نقش مدیر محصول، کارشناس ارتباطات یا غیره کار میکند. سپس به تدریج در این روند رشد میکند تا با کسب تجربیات جدید به مراحل و مسئولیتهای جدید دست پیدا میکند.
حقوق مدیر بازاریابی (مارکتینگ منیجر) چقدر است؟
حقوق مدیر بازاریابی بسته به شرکتی که در آن کار میکند یا بخش مارکتینگ که در آن حضور دارد متفاوت است. مسئولیتهایی که بر عهده یک مدیر قرار میگیرد در هر شرکتی متفاوت است و این میتواند به حجم شرکت، نوع محصول و خدمات شرکت و سیاستگذاریهای تجاری آن وابسته باشد. به همین دلیل نمیتوان عدد ثابتی را به عنوان حقوق مدیر بازاریابی مطرح کرد؛ اما میتوان گفت در صورتی که از مهارت کافی برخوردار باشید میتوانید دستمزد قابل توجهی داشته باشید.
به طور متوسط دستمزد سالانه مارکتینگ منیجر در آمریکا حدود ۱۲۰ هزار دلار است. در ایران نیز طبق گزارش سایت ایران سلری درآمد ماهانه این گروه شغلی در تهران در سال ۱۴۰۱ بین ۴ تا ۱۵ میلیون تومان است که میزان متوسط آن بیش از ۹ میلیون تومان خواهد بود. بر اساس سابقه کار میتوان حقوق مدیران مارکتینگ را به شرح زیر تخمین زد:
- کمتر از یک سال: ۴.۷ میلیون تومان
- 1 الی ۳ سال: میلیون تومان
- 3 الی ۵ سال: ۸.۱ میلیون تومان
- 5 الی ۷ سال: ۹.۹ میلیون تومان
- 7الی ۱۰ سال: ۱۱.۶ میلیون تومان
چگونه مدیر مارکتینگ شویم؟
مدیر باید مهارتهای تحلیلی عالی داشته باشد، عناصر آمار را بداند، چگونگی ساختار تحقیقات بازار و تعریف بودجه، کانالهای توزیع تجاری، تکنیکهای فروش و اصول ارتباطات را آموزش دیده باشد.
دانش زبانهای خارجی به ویژه انگلیسی هم برای فهم اصطلاحات متعدد و هم برای پیامدهایی که این حرفه میتواند داشته باشد، ضرورت دارد. برای اینکه یک مدیر مارگتینگ موفق شوید لازم است که گام به گام مراحل زیر را طی کنید.
۱- تحصیلات مرتبط
یک گام مهم برای تبدیل شدن به یک مدیر بازاریابی موفق تحصیل در رشتههای مربوط به کسب و کار یا تجارت است. فارغ التحصیل شدن در رشتههای بازرگانی، اقتصاد، MBA و مهندسی صنایع میتواند به شما در درک فضای کسب و کار کمک کننده باشد.
۲- دورههای کارآموزی
اگرچه تحصیلات دانشگاهی لازم است، اما تمام آنچه لازم دارید را به شما نمیآموزد. لازم است که به طور عملی انجام مسئولیتهای این شغل را تمرین کنید و مهارتهای لازم را بیاموزید. البته باید گفت افراد زیادی هم هستند که با اینکه در رشتههای ذکر شده تحصیل نکردهاند توانستهاند با استفاده از همین دورهها مدیرهای موفقی باشند. دورههای مختلفی وجود دارد که با شرکت در آنها میتوانید اصول و مهارتهای این شغل را بیاموزید و به صورت عملی این شغل را تمرین کنید و تجربه کسب نمایید.
۳- ارسال رزومه به شرکتهای مرتبط
پس از اینکه مهارتهای لازم را برای انجام این شغل به دست آوردید و با شرکت در دورههای کارآموزی آنها را تمرین کردید وقت آن است که به شرکتهایی که چنین رده شغلی را نیاز دارند رزومه بفرستید. این شرکتها میتواند شامل انواع شرکتهای بازرگانی، تولید محتوا، سرگرمی، گردشگری و غیره باشد.در رزومه خود به تمام مهارتهایی که ممکن است به چشم کارفرما بیاید اشاره کنید و چیزی را از قلم نیندازید.
همه دورهها و گواهیهایی که دارید را نیز نام ببرید. دقت کنید که نوشتن یک رزومه خوب نقش مهمی در استخدام شما دارد. در صورت لزوم با یک کارشناس برای نوشتن رزومه مشورت کنید.
از اینکه در ابتدای کار ممکن است در رده پایینی از بخش مارکتینگ شرکت استخدام شوید نگران نباشید. مطمئنا اگر مهارت کافی داشته باشید و از خود تعهد نشان دهید به سرعت پیشرفت خواهید کرد.
۴- ارتقای تحصیلات و گواهینامهها
وقتی که شغلی پیدا کردید وقت آن است که مهارت های خود را افزایش دهید. اگرچه این مرحله برای همه الزامی نیست، اما کسانی که تمایل به رشد در کار خود دارند میتوانند تحصیلات مقطع کارشناسی ارشد یا گواهینامه MBA را دریافت کنند.
تفاوت مدیر بازاریابی و فروش چیست؟
شاید خیلی از افراد این را ندانند که مدیر بازاریابی و فروش با یکدیگر تفاوت دارند. مدیر فروش مسئولیت بخش فروش یک شرکت تجاری را بر عهده میگیرد و بین اعضای آن هماهنگی ایجاد میکند. در واقع مدیر فروش فقط اجرا کننده سیاستهای بازاریابی شرکت است و خود به طور مستقیم نقشی در تعیین استراتژی ندارد. اما مدیر مارکتینگ سیاستهای کلی و جزئی بازاریابی را مشخص میکند.
برای مثال ممکن است شرکتی تمرکز خود را بر جذب مشتری های اینستاگرامی گذاشته باشد و برای گسترش بازار خود پلنی داشته باشد. تشخیص این سیاست بر اساس تحقیقات بازار بر عهده مدیر بازاریابی است و نقشه راه تبلیغات ایسنتاگرامی را نیز مشخص میکند؛ اما اجرا و پیگیری آن را بر عهده مدیر فروش میگذارد.
مدیر فروش سعی میکند بر این اساس مشتریها دائم و موقت را در اینستاگرام جذب کند. با وجود این میتوان گفت در بخشی از مهارتها و مسئولیتها بین مدیر بازاریابی و فروش شباهتهایی وجود دارد.
مهارت های مدیر بازاریابی و فروش
وقتی شرکتی میخواهد شما را استخدام کند تمایل دارد اطمینان حاصل کند که شما از مهارت کافی برخوردار هستید و از هر پولی که در فعالیتهای خود سرمایه گذاری میکند، بازده خوبی دریافت میکند.
در قسمت قبل توضیح دادیم که مدیر بازاریابی و فروش با یکدیگر تفاوت دارند. از آنجایی که نقش شغلی یک مدیر مارکتینگ یا مدیر فروش بسته به اندازه شرکت بسیار متنوع است، ممکن است مهارتهایی که لازم است نیز متفاوت باشد. به طور کلی مهارت های مدیر بازاریابی و فروش که میتواند باعث شود که مدیر موفقی در این زمینهها باشید شامل موارد زیر است:
مهارتهای مدیر بازاریابی
- تحلیل دادهها
- توانایی مذاکره با سازمانهای رسانهای
- تحلیل رسانههای مجازی
- توانایی آزمایش فرصتهای بازار جدید
- فهم گزارشهای مالی
- آشنایی با فرهنگ سازمانی و ارتباطات مارکتینگ
- روابط عمومی و ارتباطات شرکتی
- هماهنگی چندین کانال استراتژی بازاریابی
مهارتهای مدیر فروش
- توانایی ارزیابی و عیبیابی عملکرد کمپینهای فروش
- مدیریت وب سایت
- مدیریت رسانههای اجتماعی
- کپی رایتینگ و مدیریت محتوا
- تولید اطلاعات تبلیغاتی برای پیشبرد کسب و کار
- نظارت و بهبود سئو
- توانایی تولید گزارش عملکرد سازمانی
- تسلط به زبان انگلیسی
- مهارتهای IT
مسیرهای شغلی نزدیک به مدیر مارکتینگ
افزایش توجه به روشهای بازاریابی مدرن باعث شده است که تقاضا برای نیروهای متخصص در این حوزه روز به روز افزایش یابد. برخلاف بسیاری از کسبوکارها حتی در شرایط بد اقتصادی نیز تقاضای بازار کار برای این رده شغلی کاهش نمییابد بلکه به دلیل ایجاد فضای رقابتیتر ممکن است که با افزایش نیز مواجه شود.
چنانچه مهارتهای لازم برای مدیریت مارکتینگ را کسب کنید امکان اشتغال در بسیاری از ردههای شغلی بازاریابی نیز برای شما وجود دارد. بعضی از این موارد در ادامه ذکر میشود.
تحلیلگر تحقیقات بازار
کار آنها انجام تحقیقات در مورد بازار هدف و شناسایی مشتری بالقوه است. آنها با نظرسنجی و مطالعه کزارشها روند بازار را تشخیص میدهند.
مدیر بازاریابی دیجیتال
این شغل به عنوان زیرمجموعهای از مدیریت بازاریابی محسوب می شود که به طور خاص بر تبلیغات آنلاین میپردازد. این بخش مهمترین قسمت بازاریی است.
مدیر تبلیغات
این مدیران مسئول مستقیم تبلیغات هستند. تعیین روشهای تبلیغات موثر و تهیه جدول زمانی تبلیغات و حضور فعال در نمایشگاهها از وظایف این شغل است. ما در مقاله ای دیگر به شرح وظایف مدیر تبلیغات ، میزان درآمد و مهارتهای وی به توضیح پرداخته ایم.
مدیر روابط عمومی
هر شرکتی برای دستیابی به بهترین عملکرد نیاز ارتباطات سازمانی، ارتباط با شرکتهای مشتری، شرکتهای تولید کننده مواد اولیه و رسانهها است. مدیر روابط عمومی مسئولیت این کار را بر عهده میگیرد.
چگونه میتوان یک مدیر مارکتینگ موفق شد؟
بخشهای بازاریابی برندها اولین چیزی هستند که ذهنیت مثبت یا منفی را در مشتریان ایجاد میکنند. به همین دلیل از مدیر بازاریابی انتظار میرود که اصول اولیه ارتباطات را بداند و به کار گیرد. علاوه بر مهارتهایی که غالبا نیاز به آموزش دارند وجود بعضی ویژگیها برای یک کارشناس مارکتینگ ضروری است. برخی از این ویژگیها شامل موارد زیر است:
- مناسب بودن برای کار گروهی
- دقیق بودن و توجه به جزئیات
- کار منظم و روحیه پیگیری کار
- علاقه به یادگیری و به روز شدن
اگر تمایل دارید یک مدیر بازاریابی موفق شوید باید طبق موارد ذکر شده در این مقاله مسیر زیر را طی کنید:
۱- به این سوال پاسخ دهید که وظایف مدیر مارکتینگ با روحیات شما سازگار است؟
۲- تحصیلات لازم را به دست آورید.
۳- دورههای کارآموزی و آموزش مهارتها را پشت سر بگذارید.
۴- به شرکتهای مرتبط رزومه ارسال کنید.
۵- پس از استخدام مهارتهای خود را افزایش دهید تا در شغل خود پیشرفت کنید.
جمع بندی
فروش بهتر و دستیابی به سود بهینه مهمترین هدفی است که هر بنگاه تجاری دنبال میکند. با گسترش ارتباطات و ظهور شبکه وب روشهای تبلیغات و جذب مخاطب پیچیدگیهای تازهای پیدا کرد و بسیاری از شرکتها از روشهای سنتی به سمت روشهای علمی و جدید روی آوردند.
امروزه دیگر کسی در استفاده از مدیریت مارکتینگ به شیوههای جدید تردیدی ندارد و همه شرکتها تلاش میکنند که در بازار رقابتی بهترین عملکرد را از خود نشان دهند. یک مدیر مارکتینگ باید بتواند به خوبی مخاطب هدف را بشناسد و روشهای برندسازی، رصد بازار و تهیه اهداف کوتاه مدت و بلند مدت را آموزش دیده باشد.
در این مقاله به معرفی شغل مدیریت بازاریابی، وظایف آن و مهارتهای لازم برای انجام آن پرداختیم. چنانچه تمایل دارید اطلاعات بیشتری در این زمینه داشته باشید میتوانید روی لینکهای این مقاله کلیک کنید یا سایر مقالات سایت ما را مطالعه نمایید. همچنین اگر در مورد مطالب عنوان شده در این مقاله سوالی دارید میتوانید میتوانید با ما در میان بگذارید.
اشتراکها: معرفی محصول جدید به بازار: چگونه محصول خود را معرفی کنیم؟
اشتراکها: معرفی رشته مدیریت بازرگانی + بازارکار و درآمد مدیر بازرگانی در ایران
اشتراکها: انواع مدیریت [معرفی 19 نوع در ایران + شرح وظایف مدیر] ؛ ارشیا دکامی
اشتراکها: ویزیتور چیست؟ وظایف، مزایا و معایب شغل ویزیتوری
وظایف مدیر بازاریابی خیلی خوب بود. در انتخاب و نوشتن شرح شغل خیلی کمک کرد. مرسی