شرح شغل چیست؟ چگونه بهترین نمونه شرح شغل را بنویسیم؟

نمونه شرح شغل

تاکنون به این فکر کرده‌اید که نمونه شرح شغل به چه کار می‌آید؟ آیا چیزی بیش از تکه کاغذی برای بایگانی سازمان است؟ چگونه می‌توان از آن به صورت کاربردی استفاده کرد؟

روزی در یک وبینار با کارآفرینی آشنا شدم که می‌گفت کسب و کارهای مختلفی را مدیریت می‌کند، اما چند ماه یکبار به آن‌ها سر می‌زند و نیازی به حضور مداوم او در سازمان نیست. علت این موضوع ذهن مرا بسیار درگیر کرد. چگونه یک سازمان بدون حضور فیزیکی مدیر کار می‌کند؟ تنها دلیل منطقی آن، سیستم سازی موفق در مجموعه بود. در رابطه با کارآفرین کیست اینجا بخوانید.

اصل اول سیستم سازی کسب و کار نیز این است که هر عضو دقیقا بداند چه کاری باید انجام دهد. پس اگر یک نمونه شرح شغل کاربردی داشته باشیم، می‌توانیم عملکرد سازمان را ارتقا دهیم و حتی از راه دور نیز همه چیز را مدیریت کنیم!

با مطالعه این مقاله می‌توانید تدوین شرح شغل را به صورت کاربردی انجام دهید. در واقع این فرم می‌تواند نقشه راهی برای عملکرد سازمان شما باشد. سازمانی که به صورت خودکار همه وظایف خود را به بهترین نحو انجام می‌دهد. عملکرد صحیح سازمان، ذهن شما را آزاد می‌کند. بنابراین می‌توانید به مسائل مهم‌تری مانند توسعه کسب و کار فکر کنید.

 

منظور از نمونه شرح شغل چیست؟

یعنی لیستی که تمام وظایف افراد در قسمت‌های مختلف سازمان را به صورت دقیق مشخص می‌کند. بنابراین هر موقعیت شغلی، به شرح مناسب نیاز دارد. در واقع مدیر منابع انسانی یا مدیر عامل یک سازمان باید پست‌های مختلف را تجزیه و تحلیل و با توجه به آن برای نوشتن شرح شغل اقدام کنند. یک موقعیت را باید از دو بُعد مورد بررسی قرار داد.

 

شرح شغل چیست

 

۱- شرح موقعیت شغلی (Job Description)

تخصص‌های مورد نیاز برای موقعیت شغلی

  • مخاطبان فرد فعال در این موقعیت چه افرادی هستند؟ آیا او مستقیما با مشتریان در ارتباط است یا در پشت صحنه کار می‌کند؟
  • وظایف و مسئولیت‌هایی که این موقعیت شغلی دارد، چیست؟
  • مکان انجام وظایف کجاست؟ آیا کارمند فعال در این موقعیت باید در محل شرکت فعالیت کند یا باید در سایر اماکن باشد؟
  • آنلاین یا آفلاین بودن کارها
  • شیفت‌های کاری و ساعات کاری در روزهای تعطیل و غیر تعطیل

این موارد تنها مثال‌هایی از نمونه شرح شغل بودند. در شرح موقعیت باید تمام ویژگی‌های آن از جمله مسئولیت‌ها و وظایف کارمند مشخص شود.

 

۲- شرح ویژگی‌ها و توانایی‌های فرد مناسب برای فعالیت در موقعیت شغلی (Job Specification)

  • توانمندی‌های فردی کارمند مناسب برای موقعیت شغلی
  • ویژگی‌های شخصیتی و رفتاری که فرد مناسب برای آن موقعیت دارد.
  • آیا جنسیت فرد یا وضعیت تاهل او برای این موقعیت شغلی اهمیت دارد؟
  • بهترین سن برای این موقعیت شغلی

سعی کنید تمام ویژگی‌های مورد نظر خود برای استخدام بهترین کارمند را بنویسید. توصیه می‌شود نوشتن نمونه شرح شغل را پیش از شروع مصاحبه‌های استخدامی انجام دهید. اگر در ارتباط با جلسه مصاحبه شغلی سوال دارید حتما مقاله چگونه مصاحبه شغلی انجام دهیم را بخوانید.

 


در انتهای فرم شرح شغل، قسمتی را به امضای کارمند و سرپرست اختصاص دهید. اینگونه کارمند وظایف، مسئولیت ها و کارکردهای اساسی را درک کرده و با امضا، مورد تایید قرار می دهد.

 

 

چرا سازمان به تدوین شرح شغل برای پوزیشن‌های مختلف نیاز دارد؟

برخی از افراد تصور می‌کنند دلیل اهمیت نوشتن نمونه شرح شغل برای پوزیشن‌های مختلف این است که بتوانند فردی مناسب برای موقعیت شغلی مورد نظرشان استخدام کنند، اما این موضوع تنها یکی از علت‌های اهمیت نوشتن این فرم است. در ادامه به سایر دلایلی که نوشتن این فرم را به یک ضرورت برای سازمان‌های مختلف تبدیل کرده است، اشاره می‌کنیم.

  • انتظارات مدیران از کارکنان مختلف شفاف می‌شود.
  • وظایف موجود در لیست می‌توانند به عنوان معیاری برای سنجش عملکرد کارکنان در نظر گرفته شوند.
  • می‌توان بر اساس وظایف هر موقعیت شغلی،‌ حقوق و پاداش‌هایش را تعیین کرد تا پرداخت دستمزد در سازمان منصفانه باشد.
  • افراد در سازمان وظایف مشخصی دارند و باید مطابق با آن‌ها پیش بروند، در نتیجه نمی‌توانند تغییرات دلخواه در کارشان ایجاد کنند و بخشی از وظایفشان را انجام ندهند یا به سراغ انجام وظایف سایر کارکنان بروند.
  • مدیران متوجه می‌شوند هر کارمند به رشد و آموزش در چه زمینه‌ای نیاز دارد و منابع مورد نیاز را برای کارکنان فراهم می‌کنند.
  • می‌توان برای پیشرفت و ارتقا شغلی هم برنامه‌ریزی کرد. در نتیجه کارکنان به آینده روشنی که در سازمان در انتظارشان است، پی‌ می‌برند و انگیزه به دست می‌آورند.
  • با شرح شغل، مدیران منابع انسانی می‌دانند چطور باید یک متن آگهی استخدام حرفه‌ای بنویسند و چه ویژگی‌هایی را باید در آن ذکر کنند که افراد حرفه‌ای و واجد شرایط برایشان رزومه بفرستند.

 

 

پیج اینستاگرام دکامی

 

 

آیا در ایران سایت شرح شغل وجود دارد؟

تدوین نمونه شرح شغل برای اولین بار کار ساده‌ای نیست. زیرا آموزش‌ها صرفا به صورت کلی به شما یاد می دهند که چه ویژگی‌هایی باید در فرم شرح شغل وجود داشته باشد. اما ممکن است اطلاعات موجود در یک موقعیت به اندازه‌ای زیاد باشد که نظم دادن و ایجاد شرح شغل برای آن‌ها، باعث سردرگمی شود.

 

سایت شرح شغل

 

در ایران هنوز سایت شرح شغل حرفه‌ای ایجاد نشده است و تنها نمونه فرم‌هایی وجود دارد که می‌توانید آن‌ها را دانلود کنید. اما یکی از بهترین سایت‌های بین المللی که در این زمینه فعالیت می‌کند سایت O star net (O*net) است. این سایت به شما کمک می‌کند که شرح موقعیت شغلی و فرد مناسب برای آن موقعیت را تدوین کنید.

تنها کافی است وارد سایت شوید و موقعیت شغل مورد نظرتان را به انگلیسی در قسمت سرچ سایت، بنویسید. بعد از آن سایت تمام جزئیات موجود درباره پست مورد نظر را به شما ارائه خواهد داد.

 

سایت شرح شغل o*net چگونه به شما کمک می‌کند؟

در این سایت شرح شغل، اطلاعاتی از موقعیت‌های مختلف ارائه می‌شود. به کمک این اطلاعات شما می‌توانید نمونه شرح شغل مورد نظرتان را بنویسید. از جمله اطلاعاتی که در این سایت ارائه می‌شود را در ادامه بیان کرده‌ایم.

  • وظایف کارمند
  • مهارت‌های مرتبط با تکنولوژی که برای موقعیت شغلی نیاز است
  • اطلاعات و دانشی که کارمند باید داشته باشد.
  • مهارت‌ها و توانایی‌های مورد نیاز کارمند.
  • فعالیت‌هایی که فرد شاغل در آن موقعیت باید انجام دهد.
  • محل کار
  • میزان تحصیلات مورد نیاز
  • علاقمندی‌هایی که باعث موفقیت بیشتر کارمند در آن موقعیت می‌شوند
  • شأن اجتماعی و ارزش موقعیت شغلی.
  • دستمزد این شغل در کشورهای اروپایی و آمریکا

این سایت همچنین منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر درباره موقعیت شغلی مورد نظر شما ارائه خواهد داد.

 

 


علاوه برسایت O star net (O*net)، جستجو در گوگل درباره موقعیت شغلی مورد نظر، می‌تواند به شما در تدوین بهترین نمونه شرح شغل کمک کند.

 

 

مزیت‌های تدوین دقیق شرح شغل و شرایط احراز شغل

شرایط احراز شغل نیز به عنوان بخشی از نمونه شرح شغل به شمار می‌رود. در شرایط احراز شغل شما باید یک موقعیت را تشریح کنید. در قسمت‌های قبلی درباره شرح موقعیت شغلی توضیحاتی ارائه دادیم و برخی از نکاتی که در این فهرست باید مشخص شود را بیان کردیم.

 

تدوین شرح شغل

 

شرح شغل و شرایط احراز شغل به شما کمک می‌کند که بهترین افراد را برای موقعیت مورد نظرتان استخدام کنید. همچنین متقاضیان با توجه شرایط احراز شغل می‌توانند بفهمند که آیا برای این موقعیت مناسب هستند یا خیر. این موضوع باعث صرفه جویی در زمان و هزینه شما حین انتخاب خواهد شد.

تدوین نمونه شرح شغل و شرایط احراز شغل، می‌تواند پایه محکمی برای مدیریت منابع انسانی یک سازمان ایجاد کند. چرا که مشاغل طبقه بندی می‌شوند و ساختار سازمان به شکل دقیق مشخص خواهد شد. همچنین می‌توان به درستی نیروهای کار را آموزش داد و وظایف را تقسیم کرد. همه این موارد در نهایت به سیستم سازی صحیح و افزایش بازدهی سازمان منتهی می‌شود.

 

 

حتما بخوانید: مدیریت ارتباط با مشتری  

 

 

 

آیا نوشتن شرح شغل معایبی هم دارد؟

نقاط قوت تدوین این فرم به اندازه‌ای زیاد است که کم‌تر کسی به ضعف‌های آن توجه می‌کند. اما نقطه ضعف‌ها هم یکی از اطلاعات ضروری است که باید داشته باشید تا بتوانید از آن‌ها پیشگیری کنید و شرح شغلی حرفه‌ای بنویسید. در ادامه به این معایب اشاره می‌‌کنیم.

  • اگر کارمندی در تدوین شرح شغل موقعیت خودش دخالت نداشته باشد، ممکن است به وظایفی که برایش در نظر گرفته شده، معترض شود.
  • ممکن است بعضی از موقعیت‌های شغلی در یک سازمان باهم همپوشانی داشته باشند و نتوان وظایف هر پوزیشن را به شیوه‌ای واضح تعیین کرد. مثلا طراحی بسته‌بندی ممکن است فعالیتی مشترک بین مدیر بازاریابی و دیزاینر شرکت باشد و هرکدام از آن‌ها بخشی از کار آن را انجام داده باشند، بدون اینکه مرز مشخصی برای این کار در نظر گرفته باشند.
  • در سازمان‌های مختلف دیدگاه‌های مختلفی به یک موقعیت شغلی وجود دارد و به همین دلیل ممکن است شرح شغل‌هایی که برای یک پوزیشن در دو سازمان متفاوت نوشته می‌شود، با یکدیگر فرق داشته باشد.

 

 

معمولا نمونه‌های اولیه شرح شغل، نقطه ضعف‌های بسیاری دارند؛ اما به مرور زمان می‌توانید لیست وظایف مشغل مختلف را در سازمان خود بهینه‌سازی کنید تا بهترین لیست شرح شغل را برای تمام پوزیشن‌ها به دست آورید.

 

 

 

بهترین روش نوشتن شرح شغل چیست؟

برای نوشتن نمونه شرح شغل، لازم است از فردی کمک بگیرید که در آن موقعیت خبره است. یعنی حداقل دو سال سابقه کاری در آن حوزه دارد. از او بخواهید که وظایف و مسئولیت‌هایش را به صورت کامل یادداشت کند. علاوه بر وظایف، باید ارتباطات او نیز یادداشت شود. یعنی به کدام بخش دستور می‌دهد و از کدام بخش دستور می‌گیرد.

همچنین وظایف او تا چه اندازه به وظایف سایر کارمندان وابسته است. بعد از آن مدیر باید نمونه شرح شغل ابتدایی را بخواند. ممکن است لازم باشد نکاتی به آن اضافه شود یا بخشی از وظایف نوشته شده حذف شوند. بهتر است که مدیر با مسئول هر بخش برای نوشتن شرح شغل، جلسه خصوصی داشته باشد. طی چند جلسه مصاحبه می‌توان جزئیات هر موقعیت شغلی و افراد مناسب برای آن موقعیت را مشخص کرد.

 

دوره جامع آموزش مدیریت کاربردی

 

روش دیگری که برای نوشتن شرح یک موقعیت شغلی مناسب است، مشورت با مدیران میانی سازمان و سرپرست‌های تیم‌هاست. این مدیران با وظایف و شغل کارکنان زیردستشان به خوبی آشنایی دارند و از آنجایی که به صورت روزانه از آن‌ها گزارش می‌گیرند، با چند و چون کارشان آشنا هستند. در نتیجه می‌توانند به مدیر کل یا مدیر منابع انسانی یا مدیر داخلی سازمان کمک کنند شرح مناسبی برای موقعیت‌های شغلی مختلف در سازمان بنویسد.

 

11 نکته درباره تدوین شرح شغل

نوشتن شرح شغل برای بار اول چالش برانگیز است. اما بعد از کسب تجربه، شما به راحتی می‌توانید نمونه شرح شغل را برای موقعیت‌های کاری مختلف بنویسید. نمونه‌های آماده‌ای از فرم شرح شغل وجود دارد. این نمونه‌ها می‌تواند به عنوان راهنما مفید باشند. اما سعی کنید تدوین شرح شغل را به فردی بسپارید که به خوبی با موقعیت‌های مورد نظر شما آشنایی دارد و می‌تواند همه جزئیات را درباره آن مشخص کند. در ادامه به چند نکته مهم برای نوشتن شرح شغل اشاره کرده‌ایم.

 

نوشتن شرح شغل

 

  1. سوالات مهم را در نمونه شرح شغل پاسخ دهید. وظایف، مهارت‌ها و توانایی‌ها، زمان و مکان و دستمزد از جمله موارد کلیدی هستند که باید در فرم شرح شغل مشخص شوند.
  2. مراقب موقعیت‌های شغلی نزدیک به هم باشید. به عنوان مثال، مدیر محتوا و ادمین سایت وظایف مشابهی دارند. به همین دلیل ممکن است در فرم شرح شغل آن‌ها وظایف یکسانی برای هر دو وجود داشته باشد که این موضوع اشتباه است. هر وظیفه اصلی باید منحصر به یک موقعیت شغلی باشد.
  3. همه چیز با به صورت دقیق مشخص کنید. مثلا «تلاش در جهت پیشرفت سازمان» وظیفه‌ای که در نمونه شرح شغل ثبت شود، نیست.
  4. جزئیاتی چون ساعات کاری را هنگام نوشتن در نظر بگیرید. سعی کنید در بین وظایف و مسئولیت‌های تمام جایگاه‌های شغلی تعادل وجود داشته باشد.
  5. درج عبارت «انجام سایر وظایف محوله» در فهرست شرح وظایف دست مدیر را باز می‌کند تا در آینده نیز مواردی را از کارمندان خود بخواهد. البته مدیر باید توجه کند که حواله دادن وظایف جدید خارج از توانایی کارمند نباشد و در کار اصلی او اختلالی ایجاد نکند.
  6. هر نمونه شرح شغل باید دارای عنوان مناسبی باشد. در واقع هر جایگاه شغلی که در سازمان شما وجود دارد، باید اسم منحصر به فردی داشته باشد. در این صورت افراد دقیقا می‌دانند در چه جایگاهی فعالیت خواهند کرد.
  7. در تدوین شرح شغل باید آینده نگر باشید. سعی کنید آن را به گونه‌ای بنویسید که به شما در ارزیابی عملکرد کارمندان نیز کمک کند.
  8. هنگام تدوین نمونه شرح شغل، آسیب‌ها و خطرات احتمالی را نیز مشخص کنید. مثلا تکنسین برقکار ممکن است دچار برق گرفتگی شود.
  9. در شرح شغل می‌توانید رابطه‌های طولی و عرضی بین موقعیت‌های شغلی مختلف را نیز مشخص کنید.
  10. هنگام نوشتن شرح شغل، آیین نامه‌ها، قوانین و بایدها و نبایدهایی که کارمند فعال در آن موقعیت باید رعایت کند را مشخص کنید.
  11. بهتر است در پایان فایلی که برای نمونه شرح شغل تدوین می‌کنید، سلب مسئولیت انجام دهید. یعنی بنویسید احتمال دارد با تغییر استراتژی‌ها و برنامه‌های سازمانی شرح شغل کارمند مورد نظر تغییر کند و وظایفی به برنامه‌اش اضافه شود یا بخشی از وظایف از عهده‌اش برداشته شود.

 

 

حتما بخوانید: مدیریت زمان آیزنهاور 

 

 

 

 

دانلود نمونه فرم شرایط احراز شغل + مثال (آموزش قدم به قدم)

در این بخش قصد داریم نمونه فرم شرایط احراز شغل یا نمونه شرح شغل را بنویسیم. به عنوان مثال از شرح کار یک ادمین سایت که یک موقعیت شغلی شناور بین سازمان‌های مختلف است، استفاده می‌کنیم.

 

نمونه فرم شرایط احراز شغل

 

۱- تعریف شغل:

ادمین سایت شخصی است که وظیفه پشتیبانی از سایت را برعهده دارد. پاسخگویی مشتریان سایت، بارگذاری محتواها، سئو و بهینه سازی سایت و کلیه اقدامات مرتبط با سایت یک سازمان بر عهده این شخص است.

۲- وظایف اصلی ادمین سایت در فرم شرح و توصیف شغل:
  • تأمین امنیت سایت و گزارش مشکلات احتمالی به مسئول امنیت شبکه
  • برقراری ارتباط با مشتریان آنلاین و ایجاد دسترسی‌های لازم برای آن‌ها.
  • هماهنگی بین تیم تولید محتوا، کارشناسان سئو و سایر قسمت‌هایی که فعالیت‌های مرتبط با سایت دارند.
  • ارائه برنامه‌هایی برای افزایش تعداد بازدیدکنندگان سایت.
  • آنالیز سایت و برنامه ریزی برای عملکرد بهتر و توسعه بیشتر.
  • تهیه ی پشتیبان از سایت
  • بررسی هاست و سرور
  • بروز نگهداشتن سایت
  • گزارش دهی در بازه‌های زمانی مشخص شده. (گزارش باید به مدیرعامل یا مدیر بازاریابی تحویل شود).
۳- دستورگیری و دستوردهی در نمونه فرم شرایط احراز شغل:
  • دستورگیری از مدیر عامل
  • دستورگیری از مدیر بازاریابی
  • دستوردهی به مدیریت محتوا
  • دستوردهی به مدیر سئو.
۴- جانشین:
  • مدیر محتوای سایت
  • کارشناسان سئوی سایت
۵- وظایف فرعی در نمونه شرح شغل ادمین سایت:
  • حضور به موقع و مداوم در شرکت
  • توانمندی مدیریت سایر قسمت‌های مرتبط با سایت
  • نظم و دقت بالا
  • همکاری با قسمت بازاریابی در راستای اهداف فروش سازمان
۶- تجهیزات مورد نیاز:
  • سیستم رایانه با امکانات مناسب
  • اینترنت
۷- موقعیت شغلی و زمان کار:

موقعیت در دفتر شرکت و ساعات کاری مطابق با ساعات کار سازمان (معمولا ۴۴ ساعت در هفته) است. این افراد معمولا در روزهای تعطیل فعالیت نمی‌کنند. البته ساعات کاری دقیق در نمونه شرح شغل مشخص می‌شود.

۸- مهارت‌های مورد نیاز ادمین سایت در نمونه فرم شرح شغل و شرایط احراز شغل
  • تسلط به مباحث طراحی سایت
  • تسلط به مباحث سئو و بهینه سازی سایت
  • تسلط به زبان انگلیسی
  • قدرت برقراری ارتباط
  • آشنایی با نرم افزارهای آنالیز سایت
  • سابقه کاری (متناسب با نیاز شرکت)

 

 

 

مثال دیگری برای نمونه فرم شرح شغل

در ادامه مثالی برای تدوین شرح شغل برای پوزیشن شغلی دیگری ارائه می‌دهیم تا متوجه شوید برای نوشتن این فرم باید به دنبال چه اطلاعاتی بگردید و چگونه می‌توانید آن‌ها را خلاصه کنید. این نمونه برای موقعیت شغلی مدیریت حسابداری سازمان نوشته شده است.

مسئولیت‌های مدیری حسابداری

  • مدیریت تعهدات مالی به مشتریان، تأمین‌کنندگان و نمایندگان فروش
  • پردازش و نظارت بر سپرده‌های بانکی
  • بررسی و تطبیق صورت حساب‌های مالی
  • صدور فاکتور و ارسال آن به مشتری و بایگانی نسخه دوم آن‌ها
  • پردازش و ارسال فرم‌های مالیاتی
  • ارائه گزارش دریافتی‌ها و پرداختی‌ها
  • بروزرسانی پایگاه داده‌های مربوط به حسابداری

مهارت‌های مورد نیاز

  • آشنایی کامل با اصول حسابداری
  • آشنایی با مقررات وصول بدهی‌ها
  • تسلط به نرم افزار حسابداری مورد نظر شرکت
  • تسلط به کار با اکسل برای ایجاد فرمول‌های مالی و ذخیره اطلاعات روی شیت‌ها
  • مهارت مدیریت زمان
  • مهارت مدیریت حسابداران شرکت
  • تحصیلات مرتبط

 

حتما بخوانید: درآمد مدیریت بازرگانی

 

 

نمونه شرح شغل برای پست های مدیریتی در سازمان ها

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شرح شغل هر کدام از پستهای سازمانی میتوانید روی لینک هر پوزیشن شغلی کلیک کنید:

شرح وظایف مدیر فناوری اطلاعات

شرح وظایف مدیر منابع انسانی

شرح وظایف مدیر پروژه 

 

پرسشنامه شرح شغل چیست؟

پرسش و پاسخ یکی از شیوه‌هایی است که به شما در تدوین شرح شغل کمک می‌کند. در واقع شما با پاسخ دادن به پرسش‌ها، همه اطلاعاتی که دارید را در ذهنتان فراخوانی می‌کنید. بنابراین کامل‌ترین نمونه شرح شغل را خواهید نوشت. سوالات مهم و کاربردی که می‌توانند در پرسشنامه شرح شغل قرار گیرند را در ادامه بیان کرده‌ایم.

 

نمونه شرح شغل و شرایط احراز شغل

 

  • وظایف اصلی کارمند فعال در موقعیت شغلی مورد نظر شما چیست؟ (وظایفی که تنها کارمند همان بخش انجام می‌دهد).
  • وظایف فرعی در موقعیت مورد نظر شما چیست؟ (وظایفی که ممکن است با کارمندان سایر بخش‌ها مشترک باشد).
  • سرپرست یا مقام بالاتر و زیردست یا مقام پایین‌تر در موقعیت شغلی مورد نظر چیست؟ وظایف فرد فعال در این موقعیت در قبال افراد بالادست و زیر دست چیست؟
  • این موقعیت شغلی چه نام دارد؟ سعی کنید آن را در چند جمله کوتاه معرفی کنید.
  • چه افرادی شایستگی فعالیت در حوزه کاری مورد نظر را دارند؟ (از نظر مهارت، ویژگی‌ها و توانمندی‌های شخصی).
  • محل انجام کار کجاست؟ ساعات کاری به چه صورت است؟
  • مدارک تحصیلی و گواهینامه‌های مورد نیاز برای موقعیت شغلی چیست؟
  • چه آموزش‌هایی برای کارمند فعال در آن موقعیت لازم است؟

 


سعی کنید هر سوالی که جزئیات موقعیت شغلی را مشخص می‌کند، در پرسشنامه شرح شغل وجود داشته باشد. 

 

بروزرسانی نمونه چارت شرح وظایف را فراموش نکنید

بعد از انجام بررسی‌های لازم، بهترین چارت شرح وظایف تدوین می‌شود. اما از آنجایی که سازمان شما رو به جلو حرکت می‌کند، احتمالا با گذشت زمان، تغییراتی در تمام موقعیت‌های شغلی به وجود می‌آید.

 

شرح شغلی

 

بنابراین لازم است در بازه‌های زمانی طولانی مدت، برای بروزرسانی نمونه شرح شغل اقدام کنید. برای بروزرسانی می‌توانید از ابزارهایی که در ادامه بیان کرده‌ایم استفاده کنید.

  • از کارمندانتان مشورت بگیرید.
  • به عنوان مدیر احتمالا تغییرات ایجاد شده در پست‌های مختلف را مشاهده می‌کنید و می‌توانید آن‌ها را به چارت شرح وظایف اضافه کنید و چارت سازمانی خودتان را همیشه بروز نگه دارید.
  • بررسی اسناد و گزارش‌ها نیز در بروزرسانی و شناخت دقیق وظایف جدید به شما کمک می‌کند.
  • جستجو در اینترنت و منابع آنلاین
  • بررسی موقعیت شغلی مشابه در شرکت‌های رقیب

 

 

حتما بخوانید: قیف فروش 

 

 

جمع بندی

به کمک اطلاعات ارائه شده در این مقاله می‌توانید نمونه شرح شغل کاملی برای پست‌های مختلف سازمان خود بنویسید. در صورتی که در پست مورد نظر، کارمندی فعالیت می‌کند، می‌توانید از او برای تدوین شرح شغل کمک بگیرید. اما در صورتی که هنوز فردی برای پست مورد نظر استخدام نکرده‌اید، می‌توانید از گوگل یا سایت‌هایی نظیر O*net استفاده کنید.
اگر تاکنون تجربه‌ای در زمینه نوشتن شرح شغل دارید یا سوالی در این زمینه برایتان وجود دارد، می‌توانید در بخش کامنت‌ها یادداشت کنید. نکات مهم شما درباره شرح کار، می‌توانند مکمل این مقاله جامع باشند.

 

اگر می خواهید شرح شغل و آگهی استخدام حرفه ای  بنویسید، رزومه های مشکوک را شناسایی کنید، به راحتی در مورد حقوق مناسب با متقاضی توافق کنید و کارمندان حرفه ای را در سازمان خود حفظ کنید و… می‌توانید در دوره «آموزش جذب و استخدام بهترین ها» ثبت نام کنید.

کارگاه آموزشی جذب و استخدام بهترین ها

24 دیدگاه برای “شرح شغل چیست؟ چگونه بهترین نمونه شرح شغل را بنویسیم؟

  1. دولت نظر خادمی گفته:

    ممنونم . مطالب آموزشی بسیار مناسبی بود . پاینده باشید و تشکر از اینکه اطلاعات علمی کمیاب را با دیگران به اشتراک میگذارید .

    • Admin گفته:

      درود
      وقت بخیر
      نحوه نوشتن شرح شغل ، یک کلاس ۴ ساعته است و امکان ارائه جزئیات مطالب در این مقاله وجود ندارد

  2. جوادسرائیان گفته:

    سلام ودرود
    بنده به شخصه علاقه بسیارزیاد به مقاله های شمادارم زیرابسیار تخصصی . جامع. کوتاه. پرمحتواودانشی عرضه میکنید
    باعرض سپاس وخسته نباشید خدمت شمااستادبزرگوار

  3. راهله کاملان گفته:

    سلام و عرض ادب خیلی ممنون از این مطلبتون واقعا مفید و کاربردی بود شما که در این حوزه تولید محتوا میکنید چه خوب میشد که بستری فراهم میکردید و یک بانک اطلاعاتی خوب در رایطه با شرح مشاغل ایجاد میکردید

  4. اشتراک‌ها: معرفی شغل مدیر فناوری اطلاعات (مدیر IT) ؛ شرح وظایف + حقوق + مدرک و...

  5. اشتراک‌ها: چگونه مصاحبه کنیم ؟ | 3 سوال حرفه ای در مصاحبه شغلی | مصاحبه گر چگونه باید رفتار کند؟

  6. اشتراک‌ها: معرفی جامع شغل مدیر فروش {وظایف+حقوق + شرح شغل و...}

  7. اشتراک‌ها: تعریف پست سازمانی {تفاوت آن با سمت و ردیف سازمانی که باید بدانید}

  8. فرزانه حسین پور گفته:

    سلام وقت شما بخیر
    بسیار سپاسگزارم از مطالب بسیار مفید و کاربردی . بعد از سالها کار اجرایی در حوزه منابع انسانی در مقالات شما همچنان مطالب جدید یاد گرفتم
    قطعا تدوین این چنین مقاله های مستلزم صرف وقت بسیار زیادی می باشد. درود فراوان بر شما

  9. محمد رضا مشکین گفته:

    سلام
    از ارائه مطالب ارزشمند شما متشکرم.استفاده کردم .
    یه پیشنهاد با عرض پوزش دارم در تدوین شرح وظایف از جمع اوری اطلاعات شغلی ،پرسشنامه شناخت شغل و مشخصات شغلی میشه استفاده کرد لطفا چنامچه ممکن است در این خصوص ارائه طریق بفرمائید. با تشکر

  10. یونس کریمی گفته:

    درود و سپاس بسیار از شما
    لطفا در خصوص ابهام زیر توضیح بفرمائید:
    توضیح وظایف فرعی شفاف و قابل فهم نبود، فرموده بودید: وظایفی که ممکن است با کارمندان سایر بخش ها متفاوت باشد،،قطعا وظایف کارمندان در بخش های مختلف متفاوت خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دانلود رایگان کتاب

بزرگترین اشتباه مدیران
کتاب تا 5 دقیقه دیگر در ایمیل شما خواهد بود
کتاب را برایم ارسال کن
کتاب
close-link

دانلود رایگان کتاب

بازخورد موثر مدیریتی
کتاب تا 5 دقیقه دیگر در ایمیل شما خواهد بود
کتاب را برایم ارسال کن
feedback
close-link