شبکه سازی در کسب و کار انواع مختلفی دارد و تنها یک شبکه قدرتمند است که میتواند سازمان را به اهداف والایی که برایش در نظر دارید، برساند. واضحترین مثال برای شبکه سازی این است که سازمان را به یک ماشین تشبیه کنیم.
هر کدام از اعضای شبکه در سازمان، نقش یکی از قطعات ماشین را ایفا میکنند و باعث حرکت میشوند. یک شبکه قدرتمند یعنی سازمانی که تمام اجزای آن افراد قدرتمند هستند که در بالاترین سطح ممکن کار میکنند. چنین سازمانی شبیه به یک بی ام و است! در مقابل سازمانی که شبکه آن از افراد حرفهای تشکیل نشده است، مانند ماشین معمولی چون مدلهای مختلف ماشینهای ایرانی کار میکند! پس میتوانیم تصور کنیم که دلیل پیشرفت سازمانی که شبکهای قدرتمند دارد چیست.
شبکه سازی در کسب و کار یکی از حیاتیترین مهارت هایی است که هر مدیری و در کل هر فردی که کسب و کاری دارد، باید به آن مسلط باشد. برای شبکه سازی در مدیریت باید مهارت های ارتباطی را بلد باشید و به خوبی بدانید که چگونه باید با دیگران ارتباط موثر برقرار کنید. اگر هنوز چنین مهارتی ندارید، این مقاله برای شما نوشته شده است. همین که درباره این موضوع جستجو کردهاید و به مقاله ما رسیدهاید، یعنی در آیندهای نزدیک با آموزش و تجربه میتوانید بهترین شبکه را برای سازمان خود بسازید.
شبکه سازی در کسب و کار چیست؟
به هنر ساخت روابط موثر و سازنده، با افرادی که میتوانند برای کسب و کار ما تاثیر گذار باشند، شبکه سازی گفته میشود. شبکه ارتباطی هر شخص یکی از سرمایههای غیر مادی مهم برای او محسوب میشود که باید در افزایش و حفظ آن بکوشد.
شبکه سازی در کسب و کار با ارتباط دوستی متفاوت است. هرچند نقاط مشترک زیادی دارند اما ارتباط دوستی چیزی فراتر از شبکه سازی است و با اهداف همدلی ، همدردی و دریافت حس خوب برقرار میشود. اما در شبکه سازی، شما با افرادی ارتباط برقرار میکنید که قصد دارید با آنها اطلاعاتی را تبادل کنید یا از تجربیات آنان بهره ببرید. هدف نهایی شما این است که با این کار تواناییهای خود را گسترش و کسب و کارتان را رشد دهید
مزایای شبکه سازی در مدیریت چیست؟
مزایای شبکه سازی در مدیریت برای شما و کسب و کارتان بسیار زیاد است. شبکه سازی موفق، انرژی و زمان مورد نیاز برای دستیابی به اهداف را تا حد زیادی کاهش میدهد. به عنوان یک مثال برای مزایای شبکه سازی در مدیریت میتوان گفت افراد دارای شبکه ارتباطی خوب میتوانند بهترین پیشنهاد های شغلی را دریافت کنند. چون به راحتی توانستهاند در شبکه ارتباطی خود به خوبی خودشان را پرزنت کنند و تواناییهایشان را به نمایش بگذارند.
یا به عنوان مثالی دیگر صاحبان کسب و کار میتوانند بهترین پیشنهادهای رشد را از شبکههای ارتباطی خود دریافت کنند. چون افراد تجارب ارزشمندشان را به راحتی در اختیار اعضای شبکه ارتباطی شخصیشان قرار می دهند. افراد دارای قدرت شبکه سازی در کسب و کار میتوانند فرصتهای رشد و موقعیتهای بسیار بیشتری نسبت به بقیه افراد به دست بیاورند.
به طور کلی میتوان مزیتهای شبکه سازی در مدیریت را در یک عبارت خلاصه کرد. اینکه افراد به کمک ارتباطاتشان میتوانند به راحتی از افراد کمک بگیرند و نیازهای مرتبط با کسب و کارشان را برآورده سازند. این نیازها میتواند هر چیزی مانند استخدام نیرو، برون سپاری کارها یا جلب مشتری باشد. شبکه سازی در کسب و کار یکی از مهارتهای نرم مدیران به شمار میرود.
بهترین محل برای شبکه سازی در کسب و کار کجاست؟
شبکه سازی در کسب و کار میتواند اهداف مختلفی داشته باشد. برخی از افراد تصور میکنند منظور از ساخت شبکه استخدام کارکنان است. البته که فرایند استخدام یکی از مهمترین بخشهای شبکه سازی به شمار میرود، اما فقط همین نیست. همکاری در فروش، آشنایی با رقبا و همکاران در صنعت کاری خودتان و همه این موارد میتوانند به نوعی شبکه سازی باشند.
شبکه چیزی است که در هر موقعیتی میتواند ساخته شود. حتی هنگام مسافرت با هواپیما میتوانید مسافر کنار خود را به شبکه ارتباطیتان اضافه کنید. تنها چیزی که اهمیت دارد، این است که خود را در موقعیتهایی قرار دهید که با افراد مناسب ملاقات کنید. مثلا شرکت در کنفرانسها، قرار ملاقات با همکاران، شرکت در لایوهای مشترک و… بهترین موقعیتها برای شبکه سازی هستند.
اقدامات مناسب برای موفقیت در شبکه سازی در مدیریت
همان طور که گفته شد یکی از لازمههای مدیر این است که دارای شبکه ارتباطات قدرتمند باشد. در این قسمت اقداماتی را که برای موفقیت در شبکه سازی در مدیریت نیاز است را بیان میکنیم.
در بیرون از سازمان، در فعالیتهایی مشارکت کنید که تصویری مناسب از شما در ذهن دیگران ایجاد کند.
در گروههایی که ارتباط بیشتری با نوع تخصص شما دارد عضو شوید و در گردهماییهای آنها شرکت کنید. همیاریهای داوطلبانه بسیاری با آنان داشته باشید. تجربه اندوزی و آشنایی با روشهای کارآمد مکالمه، و برقراری ارتباط در این مجامع، منجر به تقویت تواناییهای شما و شبکه سازی در مدیریت میشود. مهارت ارتباطی در مدیریت را به خوبی بیاموزید. این اقدامات فرصتهای بسیاری برای شبکه سازی در کسب و کار را در اختیارتان قرار میدهند.
۲. اطرافیان خود را از افرادی انتخاب کنید که برای شبکه سازی در کسب وکارتان، به آنها نیاز دارید.
بهتر است با افراد مهم علاوه بر ارتباط کاری، ارتباط دوستانه نیز برقرار کنید. روی روابط خود با افراد مهم سرمایه گذاری کنید و ارزشهای خود را با آنها به اشتراک بگذارید. با این کار میتوانید روابط قدرتمندی ایجاد کنید که منجر به شبکه سازی در مدیریت میشود.
به یاد داشته باشید، افراد قبل از آنکه دانش و اطلاعات خود را با شما به اشتراک بگذارند، باید از ارزشهای مشترک با شما اطمینان حاصل کنند. بنابراین داشتن ارزشهای مشترک با اطرافیانتان از اهمیت بالایی در شبکه سازی مدیریتی برخوردار است.
۳. با افرادی ارتباط برقرار کنید که در برخی حوزه ها از شما قویتر باشند.
ما شبکه سازی در کسب و کار را برای رشد شخصی و بیزنسی انجام میدهیم. اگر با هرفردی آشنا شدیم، سریعا به سراغ راهکارهای شبکه سازی در مدیریت برویم و بخواهیم او را به شبکه خود اضافه کنیم، کار جالبی نیست و اغلب هم منفعتی هم برای ما ندارد.
باید کسانی را در دایره شبکه ارتباطی خود جای دهیم که از ما در برخی حوزه ها قویتر باشند که ما بتوانیم در آن حوزه ها خودمان را با کمک تجارب این افراد رشد دهیم.
به ملاقاتهای جدید نه نگویید
برخی از افراد تصور میکنند منظور من از اینکه هرکسی را وارد شبکه خود نکنید، این است که تنها با توجه به موقعیت افراد با آنها قرار ملاقات بگذارند. اما منظور این نیست. بهتر است هر کسی که برای ملاقات شما درخواست میکند را ببینید. چرا که تا پیش از دیدن او نمیتوانید متوجه شوید کیست، چه جایگاهی دارد و چه ارتباطی میتواند بین شما برقرار شود. بهتر است تا حد امکان افراد زیادی را بشناسید. با این کار شبکه سازی در کسب و کار شما به شکل قدرتمندی پیش میرود.
۴. هنگام شبکه سازی در کسب و کار درخواست زود هنگام نداشته باشید.
ممکن است بعد از آشنایی با یک فرد قدرتمند وسوسه شوید که درخواستی را از ایشان داشته باشید. اما باید بگویم اینکار به نابودی ارتباط شما با او منجر میشود.
همیشه یادتان باشد اول باید شما ببخشید و سخاوتمندانه کمکی را به او بدهید، سپس از او درخواست کنید. دقیقا مانند حساب بانکی و وام گرفتن که شما باید اول در حساب خود مقداری پول پس انداز کنید سپس بر پایه آن یک وام خوب دریافت کنید. شبکه سازی در مدیریت یک فرآیند بده بستان است.
۵. با پیگیری بعد از شبکه سازی در مدیریت، ارتباطات خود را حفظ کنید
بسیار از افراد ارتباط خود را میسازند و بعد از آن را رها میکنند. این کار در واقع هیچ کمکی به غنی شدن شبکه شما نمیکند. شبکه سازی در مدیریت به عمق نیاز دارد. بنابراین باید بعد از شبکه سازی در کسب و کار، شروع کنید به عمیقتر کردن آن. به بهانههای مختلف می توانید تماس بگیرید و گپی با فرد مورد نظر خود بزنید. کارهایی از این قبیل میتوانند ارتباط شما را عمیقتر کنند و باعث ماندگار شما در ذهن این افراد شوند.
۶. زمینه های مشترک بیابید
برای برقراری ارتباط بهتر و شبکه سازی در کسب و کار است کاری کنید که طرف مقابل از خودش صحبت کند. یکی از مسیرهایی که باعث صحبت در این باره میشود، پیدا کردن زمینههای مشترک است. چون افراد دوست دارند با افرادی که مثل خودشان هستند ارتباط برقرار کنند. مثلا یکی از تکنیکهایی که من استفاده میکنم این است که سعی میکنم بفهمم که طرق مقابلم اهل کجاست. اگر هم استانی یا هم شهری باشیم و یا هم زبان، موقعیت خیلی خوبی برای پیشبرد ارتباط پیدا کردهام. اگر در اینها مشترک نبودیم به دنبال هم رشتهای بودن و… میروم. به همین ترتیب می توانید به دنبال زمینه های مشترک بگردید که بتوانید در موردش صحبت کنید.
۷. آماده معرفی کردن خود باشید.
در دنیا افرادی وجود دارند که کریستیانو رونالدو را هم نمیشناسند! پس با این حساب حتی اگر در کسب و کار خود شهرت داشته باشید، ممکن است افرادی باشند که شما را نشناسند. در این مواقع باید آماده معرفی خود باشید.
بهترین روش این است که رزومه کوتاهی از خود ارائه دهید و سپس از فرد بخواهید برای اطلاعات بیشتر، شبکههای اجتماعی شما را دنبال کند. بنابراین لازم است که حداقل در برخی از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و لینکدین فعالیت داشته باشید و بعد از معرفی خود به مخاطب بگویید که میتواند با دنبال کردن اینستاگرام شما اطلاعات بیشتری به دست آورد. ارتباط مجازی یکی از بهترین راهها برای شبکه سازی در کسب و کار است.
کلام آخر؛ فقط چند بار اول شبکه سازی در کسب و کار سخت است!
بسیاری از افراد مطالعه زیادی در زمینه شبکه سازی در مدیریت انجام میدهند. اما به دلایلی چون عدم عزیت نفس یا اعتماد به نفس، آموختههایشان را به صورت عملی پیاده نمیکنند. نکتهای که در این باره نباید فراموش کنید این است که در دفعات ابتدایی که برای شبکه سازی در کسب و کار اقدام میکنید، احتمالا تعداد پاسخهای منفی بیشتر از پاسخهای مثبت خواهد بود. اما بعد از مدتی تجربه کسب میکنید، جزئیات ارتباط سازی را یاد میگیرید و میتوانید به راحتی افراد را به شبکه شخصی خود اضافه کنید. بهرهمندی از یک شخصیت کاریزماتیک کار یک شب نیست و باید برای شخصیت کاریزما داشتن تلاش مستمر داشته باشید.
اشتراکها: راهنمای جذب نیرو از طریق لینکدین برای مدیران | آموزش از 0 تا 100 | ارشیا دکامی
اشتراکها: 9 ویژگی یک مدیر فروش موفق | چگونه مدیر فروش خوبی باشیم؟