مفهوم تیم سازی در کسب و کار، استخدام چندین نفر با با مهارتهای مختلف و سپردن کارها به این افراد نیست! در واقع این تنها بخشی از تیم سازی است. مدتی قبل در یک استارتاپ نوپا به عنوان مدیر پروژه فعالیت خود را آغاز کردم. اما همکاری من با آن پروژه زیاد طول نکشید. چون نظمی در سیستم کاری وجود نداشت. مدیر عامل مدام درگیر پروژهها، نیروهای انسانی و کارهای مختلف بود و به قول معروف حتی وقت سر خاراندن هم نداشت. اما من صرفا عنوان مدیر پروژه را به یدک میکشیدم و در عمل هیچ کاری در آن سازمان نداشتم!
در سازمانی که از آن صحبت میکنم، نیروهای کار به اندازه کافی و با تخصص بالا وجود داشتند. اما از آنجایی که تیم درستی ساخته نشده بود، تنها چند نفر کار میکردند و بقیه افراد مشغول تماشا بودند! به همین دلیل در این مقاله قصد دارم درباره تیم سازی در کسب و کار به صورت کامل صحبت کنم و نکات مهم در این زمینه را به شما آموزش دهم. شما بعد از خواندن این مقاله نکات کاربردی درباره تیم سازی در کسب و کار را یاد می گیرید و میتوانید به کمک آن تیم قدرتمندتری در سازمان خود ایجاد کنید.
چرا تیم سازی در کسب و کار اهمیت دارد؟
میتوان گفت ساختن تیم برای کسب و کار و پیدا کردن افراد مناسب برای این کار را میتوان با مسئله ازدواج و تشکیل خانواده تناسب دارد. بگذارید در ابتدا ملاکهای منطقی برای انتخاب همسر را بررسی کنیم. همسر مناسب ارزشهای مشترک با شما دارد. بنابراین میتوانید در طول زندگی باهم برای رسیدن به این ارزشها تلاش کنید. همسر خوب کسی است که نه فقط در شرایط مطلوب، بلکه در سختی و شکست نیز همراه شما باشد. تعهد، مسئولیت پذیری، رفاقت و طرز فکر یکسان از دیگر ویژگیهایی است که همسر مناسب شما باید داشته باشد.
تیم سازی در کسب و کار نیز به اندازه انتخاب همسر اهمیت دارد. چرا که این تیم تبدیل به خانواده دوم در محیط کار میشوند. شما باید مسیری طولانی برای ساختن یک کسب و کار را در کنار هم طی کنید. پس ملاکهایی شبیه به آنچه پیش از این درباره همسر گفتیم، برای انتخاب اعضای تیم نیز وجود دارد.
بهترین ایدهها بدون تیم حرفهای که آنها را اجرا کند، هیچ ارزشی ندارند. یک ایده خوب مانند یک خانه لوکس با بهترین امکانات است و عدم وجود تیم برای اجرای ایده یعنی کسی در این خانه شیک زندگی نمیکند! پس عملا فایدهای ندارد.
در مقالهی دیگری لیست جامع 20 کتاب مدیریت کسب و کار را برایتان معرفی کرده ایم، حتما مقالهی کتاب مدیریت کسب و کار و بهره وری را بخوانید.
مزیتهای تیم سازی در کسب و کار
- افزایش انگیزه کارکنان و ایجاد رابطه دوستانه بین آنها.
- کاهش احتمال خطا.
- کاهش فشار کاری.
- افزایش کیفیت کار.
- افزایش ظرفیت سازمان برای دریافت پروژههای بیشتر.
- قدرت بیشتر سازمان در روبرو شدن با چالشها.
چگونه بهترین تیم در سازمان را تشکیل دهیم؟
تیم سازی در کسب و کار چیزی فراتر از همکاری بین افراد است. در سازمانی که هر کارمند وظیفه مشخص خود را انجام میدهد و برای انجام پروژههایش با کسی تعامل ندارد، تیمی ساخته نشده است. تیم در سازمان زمانی وجود دارد که افراد برای انجام کارها باهم در تعامل باشند، هم فکری کنند و به همراه هم سازمان را در جهت رسیدن به اهدافش پیش ببرند.
بهترین تیم در سازمان، گروهی است که هر کسی در آن وظیفهای را انجام میدهد. همچنین شخصی وجود دارد که تیم را هدایت میکند و نتایج را میسنجد و بازخورد میگیرد. با وجود تیم سازی در کسب و کار به سبک حرفهای شما میتوانید پروژههای بیشتری را بپذیرید، بازدهی کارمندان خود را افزایش دهید و ارتباط موثری بین کارمندانتان ایجاد کنید. بسیاری از کوچها و مدرسین مدیریت حرفهای بر این باورند که بهترین تیم در سازمان، مهمترین سرمایهای است که یک سازمان دارد.
اصول تشکیل تیم در سازمان
- تیم یک نفره تشکیل ندهید. روی تیم سازی در کسب و کار زمان بگذارید و سپس کارها را به آنها محول کنید.
- ساختار تیم را مشخص کنید. برای این کار میتوانید از چارت سازمانی بهره ببرید.
- سعی کنید تعداد افراد هر تیم را تا حد امکان محدود کنید. بهترین تعداد برای هر تیم در سازمان ۵ تا ۱۵ نفر است. البته ممکن است در یک سازمان چند تیم مختلف فعالیت کند.
- هنگام استخدام و تیم سازی در کسب و کار علاوه بر سطح مهارت به ویژگیهای شخصیتی افراد نیز توجه داشته باشد. توانایی کار تیمی در سازمان از مهمترین ویژگیهایی است که کارمندان شما باید داشته باشند.
- به بودجه سازمان خود توجه داشته باشید و با توجه به آن اعضای تیم را استخدام کنید. برخی از مدیران تنها نیروهای مختلف را بدون در نظر گرفتن توانایی پرداخت حقوق آنها استخدام میکنند. این موضوع مشکلات بسیاری در سازمان ایجاد میکند.
پنج نکته برای موفقیت تیم سازی در سازمان
اکنون با اهمیت تیم سازی در کسب و کار آشنا شدهاید. اما همانطور که پیش از این گفتیم، تیم سازی در سازمان با تیم سازی موفق در سازمان متفاوت است. امروزه تیمهایی برای اهداف مختلف در تمام سازمانها وجود دارد. اما همه آنها عملکرد مطلوبی ندارند. عدم وجود تیم مناسب یکی از علتهای ناموفق ماندن استارتاپها و پروژههاست. مراحل استارتاپ را اینجا بخوانید.
در ادامه به پنج نکته مهم درباره تیم سازی در سازمان اشاره کردهایم.
اهداف مشترک گروهی ایجاد کنید.
مطمئن شوید که در ذهن تمام اعضای تیم، موفقیت یک معنا دارد. سعی کنید خودتان هنگام تیم سازی در سازمان این معنا را به آنها انتقال دهید. به یاد داشته باشید که هر گروه برای انجام پروژه به برنامهای نیاز دارد که در آن برای هر یک از اعضا وظیفهای مشخص شده باشد. وظیفهای که انجام آن، پروژه را به هدف نهایی میرساند.
اهمیت ارتباطات را دست کم نگیرید
امروزه فعالیتهای سازمانی بر پایه ارتباطات میچرخد. کارمندان معمولا باهم دوست میشوند و حتی ممکن است خارج از محیط کار نیز باهم در ارتباط باشند. یک مدیر بعد از مدتی با تمام ویژگیهای اعضای سازمان خود آشنا میشود. میتواند بفهمد کدام اعضا با قرار گرفتن در کنار هم تیم را به موفقیت میرسانند. همچنین برعکس این موضوع را نیز باید بداند. مثلا اینکه کدام دو نفر، به دلیل طرز فکر متفاوت نمیتوانند به خوبی باهم کار کنند.
توجه به ارتباطات هنگام تیم سازی در کسب و کار، یکی از نکتههایی است که از اختلافات پیشگیری میکند و همچنین باعث موفقیت تیم میشود.
ایجاد منبع و آزادی عمل برای اعضای تیم
این نکته نیز برای تیم سازی در سازمان اهمیت بسیاری دارد. ابتدا باید مطمئن شوید که اعضای یک گروه برای انجام پروژه، دانش کافی دارند. اگر اطلاعاتشان کافی نیست، منابع آموزشی در اختیارشان قرار دهید.
بعد از اطمینان نسبت به دانش تیم درباره موضوع پروژه، به آنها اعتماد کنید. منظور از اعتماد این است که بعد از سپردن برنامه به تیم، چگونگی انجام کار را به اعضای آن بسپارید. اجازه دهید از خلاقیتشان استفاده کنند و محیطی پویا در تیم ایجاد کنید. با این کار بازدهی و انگیزه اعضای تیم تا حد چشمگیری افزایش پیدا میکند.
آماده حل مشکلات باشید
تیم سازی در سازمان خالی از چالش نیست. این چالش میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. مثلا ممکن است بین اعضا اختلاف وجود داشته باشد (در این باره در قسمت بعد کامل توضیح میدهیم)، یا کارفرما از روش انجام پروژه ناراضی باشد یا به هر دلیل دیگری کارها مطابق با انتظارات شما پیش نرود.
در صورت ایجاد چالش یک مدیر غیر حرفهای مدام مشغول سرزنش اعضای تیم میشود. او به این فکر میکند که اگر همان تیم تک نفره خودش را داشت، شرایط خیلی بهتر میشد! اما یک مدیر حرفهای بخاطر ایجاد یک اشتباه، پتانسیلهای افراد و تیم را نادیده نمیگیرد. او با ذهن باز مشکلات را میپذیرد و برای آنها چاره اندیشی میکند. برای اینکه مانند یک مدیر حرفهای عمل کنید، به چهار سوال مهم پاسخ دهید.
- چرا این اشتباه رخ داد؟
- چه کسی مسئول این اشتباه است؟
- چرا این فرد اشتباه کرده است؟
- چه کاری انجام دهم تا دیگر مشکلات این چنینی در سازمان ایجاد نشود؟
به ارزشهای تیم توجه داشته باشید
هر سازمان با توجه به طرز فکر مدیر و شیوه کار، ارزشهای متفاوتی دارد.
برای انتقال بهتر مفهوم واژه ارزش در تیم سازی در کسب و کار به چند ارزش مشترک بین سازمانهای مختلف اشاره کردهایم.
- احترام متقابل بین اعضای تیم و سرپرست و مدیر.
- چشم اندازهای سازمان.
- همدلی و روابط صمیمی در کار گروهی.
- توجه به سلامتی روحی و جسمی اعضای تیم.
- انجام کارها در بالاترین کیفیت ممکن (با توجه به بودجه، زمان و…).
با توجه به این نکات میتوانید اطمینان داشته باشید که تیم سازی در سازمان شما به شکل حرفهای انجام میشود.
چگونه اختلاف در تیم های مدیریتی را حل کنیم؟
بروز اختلاف در تیم های مدیریتی سازمان امری طبیعی است. پس هنگام تیم سازی در کسب و کار باید در پس ذهن خود متدهایی برای حل و فصل اختلافات نیز در نظر داشته باشید. برخی از این اختلافات صرفا بین دو شخص ایجاد میشوند و شاید حتی ارتباطی به محیط کار نداشته باشند. برخی دیگر از اختلافات مربوط به پروژه هستند و بین اعضای مختلف ایجاد میشوند. اما نکته مهم این است که اختلاف در تیم های مدیریتی عامل ایجاد چند دستگی در سازمان است و از هر نوعی که باید در کوتاهترین زمان ممکن حل و فصل شود.
در ادامه پیشنهادهایی برای حل اختلاف در تیم های مدیریتی ارائه میدهیم.
- یک جلسه بین افرادی که اختلاف دارند تشکیل دهید و با اطلاعات کامل از موضوع بحث در جلسه شرکت کنید. سعی کنید چیدمان صندلیها به گونهای نباشد که افراد بتوانند با یکدیگر بحث کنند!
- از هیچکس طرفداری نکنید. حرفهای همه را بشنوید و از همه راهکار بخواهید. سپس به یک جمع بندی برسید.
- به قوانینی که هنگام تیم سازی در کسب و کار تدوین کردهاید، پایبند باشید.
- به یاد داشته باشید که موضوع اختلاف در تیم های مدیریتی یا باید کامل حل شود یا باید فراموش شود! تبدیل یک اختلاف به کینه بین دو عضو تیم مانند عفونت زخم کشنده است!
- اگر با تمام اعضای مجموعه خود ارتباط مستمر و مستقیم داشته باشید و اعتمادشان را جلب کنید، راحتتر میتوانید اختلاف تیم های مدیریتی را حل کنید.
کلام آخر؛ تیم سازی مانند ماشینی است که چرخهای آن کمی مشکل دارد!
تصور کنید قصد دارید به مسافرت بروید. به شما یک ماشین BMW میدهند و میگویند میتوانی با این ماشین به سفر بروی. اما ممکن است چرخهای ماشین در طول راه پنچر شود. اگر این اتفاق افتاد، تمام ابزار پنچرگیری در صندوق عقب هست و میتوانی پنچری را بگیری و به مسیرت ادامه دهی. تصمیم منطقی این است که بخاطر احتمال پنچری، فرصت مسافرت با یک ماشین لوکس را از خود نگیریم!
تیم سازی در کسب و کار نیز دقیقا چنین رویکردی دارد. یک ماشین BMW برای رسیدن به اهداف سازمان است که احتمال دارد گاهی در آن مشکلات یا اختلافاتی ایجاد شود (چرخش پنچر شود). شما میتوانید با ابزار و مهارتی که در اختیار دارید، مشکل را حل کنید و از ادامه مسیر در سازمان خود لذت ببرید!
اکنون اهمیت تیم سازی در کسب و کار را میدانید. همچنین میدانید که باید چه کنید که یک تیم حرفهای با بیشترین بازدهی در سازمان خود داشته باشید. این نکات ساده و کلیدی میتوانند بازدهی ایدهآلی در سازمان شما ایجاد کنند.
ممنون از لطفتون آقای دکامی